Contacte Andreu Fàbregas-Tel:657535071 Mail: andreujazz@gmail.com

Programa nº 34

THE COMPLETE STANLEY DANCE-"MAINSTREAM JAZZ"-1958-1959

Entre gener de 1958 i abril de 1959 el famós crític, escriptor i productor de jazz anglès Stanley Dance, va viatjar als Estats Units per produir nou discos de jazz per la filial del segell discogràfic London Records (Felsted). El resultat d'aquests nou discos van produir una música que va ser catalogada com a "mainstream jazz" (una descripció d'aquest corrent la porto a terme el propi Stanley Dance a les contraportades dels discos originals) i la seva publicació tenia inicialment el mercat europeu com a destinatari final . Avui fen el segon repas d'aquesta indispensable reedició.

La present caixa de 9 CD permet per primera vegada gaudir al complet de tots els discos publicats en el segell discogràfic Felsted. Alguns dels discos originals es trobaven completament descatalogats o eren de molt difícil localització, i mai abans havien aparegut en format CD. Per a aquesta edició es reprodueixen les portades originals dels vinils publicats en el seu moment així com tots els comentaris que va dur a terme el mateix Santley Dance en un llibre de 44 pàgines perfectament documentat. Els líders dels nou discos són, Rex Stewart, Earl Hines-Cozy Cole, Buster Bailey, Buddy Tate, Coleman Hawkins, Dicky Wells, Budd Johnson, Billy Strayhorn i Dicky Wells, qui són acompanyats per alguns dels millors músics d'aquells anys com ara Buck Clayton, Charlie Shavers, Johnny Hodges, Vic Dickenson, Willie "The Lion" Smith, Hank Jones, Kenny Burrell, Ray Brown o Jo Jones, entre d'altres.

La música que es desprèn de tots els discos segueix els cànons de l'estil "mainstream" dels anys cinquanta, i en concret un especial gust pel swing com a part essencial del seu discurs musical. Dins d'aquests enregistraments destaca el volum quart dedicat a Buddy Tate que titulat de forma clara i contundent Swinging Like ... Tate!, certifica l'estil que porta a terme l'escola anteriorment esmentada, tot això secundat per una sonoritat elegant i majestuosa i per un grup de músics que sonen a la perfecció. Un altre interessant disc de la present edició és el volum cinc protagonitzat per Coleman Hawkins, qui acompanyat per un grup de somni (Buck Clayton, Ray Brown i Hank Jones) ofereix un repertori extremadament melòdic i suau com la versió que protagonitzen de la celebèrrima balada " My One and Only Love ". També ressaltar el volum vuitè dedicat a Billy Strayhorn, Cue for Saxophone, que permet comprovar l'excel · lent habilitat que va tenir tant com a improvisador i pianista el col · laborador habitual de Duke Ellington. La sessió és deliciosa gràcies a la col · laboració del saxo alt Johnny Hodges i el trompetista Harold "Shorty" Baker. Finalment ressenyar el volum novè protagonitzat pel trombonista Dicky Wells, Trombone Four-In-Hand. Un enregistrament a càrrec de quatre trombons, l'esmentat Wells es van unir, Vick Dickenson, Benny Morton i George Matthews, tot un esdeveniment en els anys cinquanta però que proporciona una musicalitat rica en matisos, colors i sonoritats, tal com succeeix en el conegudíssim tema de Rogers i Hart "Blue Moon", apuntar en aquest disc l'excel · lent aportació de Kenny Burell a la guitarra.


En resum, una caixa que farà les delícies de més d'un aficionat i que sens dubte no pot faltar en una bona discoteca de jazz que es preï de l'estil "mainstream".